Názor mladých i seniorů k městu patří

Vždycky jsem byla příznivkyní komunitního plánování.

Jednoduše řečeno: má-li obec dobře pochopit problémy svých občanů a má-li navrhovat řešení, která opravdu k něčemu jsou, musí to dělat společně s těmi, kterých se dané věci týkají.

Už je to deset let, kdy jsem jako místostarostka začala v našem městě s diskusním fórem mladých. Momentálně organizuji v Poslanecké sněmovně kulaté stoly s názvem Senioři aktuálně.

Hned, jak se na podzim usadí nová (nebo staronová) vedení větších měst (ORP), zahájíme spolu s Národním centrem pro rodinu ve Středočeském a Jihomoravském kraji jednání, jejichž cílem je pilotní zřízení poradních orgánů zastupitelstva.

Zatím používáme pracovní název výbor seniorů a výbor juniorů. Není to úplná novinka, ověřili jsme dobrou zkušenost z některých spolkových zemí Německa. Tam tomu říkají poradní sbor.

V každém městě i obci jsou lidé, kteří se nehrnou přímo do politiky, ale rádi by pomohli těm, kteří město vedou. Zkušenosti seniorů se nedají nikde koupit a na to, jak vidí město mladí, také nepřijdou radní u stolu. Zkrátka z modelu „dělat něco pro mladé a starší“ by bylo dobré přejít do modelu „dělat něco s mladými a seniory“.

Jsem ráda, že lidi z kandidátky Vy jste město nebudu muset dlouho přemlouvat. Mám slib, že výbory seniorů a juniorů v novém zastupitelstvu prosadí.

Nina Nováková

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.