Nechceme bezhlavé rozšiřování města

Jaro se již hlásí o své slovo, paprsky slunce probouzejí stromy i louky. Mezi domy se zelenají keře. Jsem rád, že naše město je zeleně plné. Většina ulic je lemována stromy, keři i travnatými pruhy. I proto je nutné zachovat v našem městě všechny významné prvky ovlivňující naše prostředí.
Mezi ně patří i na stránkách Městských listů již zmiňovaný významný krajinný prvek (VKP) „Hrušovské sady“. Bohužel, u tohoto VKP bylo, jak konstatuje krajský úřad, „ne zcela korektní projednání změny“ tohoto pozemku v rámci změny územního plánu v roce 2014 a pozemek tak byl zařazen do území pro bydlení (BI/1). Taková změna však vybízí k plánům tento pozemek zastavět, přestože to může být nevratný zásah do významného krajinného prvku, který se táhne od Vinořského potoka až za vodojem na Vrábí.
Přestože, ale možná i proto, že toto území bylo původně kultivovaným sadem, je dnes díky mokřadu a prameništi doslova plícemi části Brandýsa a příznivě ovlivňuje celé své okolí. Od bytových domů U Vodojemu až po část sídliště. Takový necitlivý zásah do územního plánu, který se zde stal, je excesem, který není možné, aby se stával.
S přihlédnutím k plánům developerů s naším městem slýchám oprávněně od sousedů i dalších obyvatel města obavy o budoucí stav našeho města, které má svůj specifický ráz, a krásné, většinou klidné prostředí. Je na čase si říct, kde je konec bezbřehé developerské výstavby, a že se blížíme k maximálnímu rozumnému množství obyvatel.
Další bezhlavé navyšování bytových jednotek v našem městě, které můžeme nyní sledovat, výrazně zhoršuje životní prostředí jeho obyvatel ve všech směrech. Někdy je prostě nutné říci: „Takto dál ne!“ Není přeci nutné každý zelený pozemek, každé pole, nebo dokonce části významných krajinných prvků proměnit na beton zástavby a maximální zhodnocení každého metru pozemku. V některých případech urbanistického řešení města zástavba dává smysl, ale nesmí být na úkor právě našeho životního prostoru, komfortu života a prostředí.
V poslední době jsme učinili první krok, tedy stanovení výchozích podmínek pro výstavbu. Bohužel, tyto podmínky někteří developeři chybně považují za podmínky, při jejichž splnění je výstavba automaticky schválena. Toto jsou však podmínky, které je nezbytně nutné splnit pro to, aby se o výstavbě vůbec mohlo uvažovat, a v tom je zásadní rozdíl.
Žádné město si nemůže dovolit nezohledňovat při schvalování developerských projektů širší souvislosti, jako jsou kapacity škol, školek, lékařské péče, domovů pro seniory, ale i dopravní infrastruktury, zdrojů pitné vody, kapacitu čistírny odpadních vod a dalších faktorů. Pokud to někdo pomine, vystavuje své město nedobré budoucnosti.

(publikováno v ML 5/2022)
(foto vizualizace Na Mariánské cestě, www.namarianskeceste.cz)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.