Vy jste město

Květnatá slova jako „perla na Labi“ nebo „Duchovní centrum země“, jenž se často v souvislosti s naším městem zmiňují, vychází z obrovského potenciálu, které naše město v sobě dlouhodobě má. Ale přiznejme si upřímně, tento potenciál se nám nedaří dlouhodobě naplno využít. Historicky si jako kouli u nohy táhneme dluh v podobě chybějící městské infrastruktury a pokud se nám podaří někde nějakou tu “díru” zalepit, vzápětí si jinde neřízeným a nekoncepčním rozvojem uděláme problém jiný.  A to je přesně to, co bychom rádi změnili. Naše město potřebuje vizi dlouhodobého rozvoje, na které se shodneme napříč zastupitelstvem a hlavně v dlouhodobém horizontu. Vedení města se tu u kormidla bohužel střídá v maximálně 8-letém cyklu, což tu lépe, tu hůře stačí tak na menší investiční projekty či vyřešení dílčího problému, ale bohužel na systémové vyřešení chybějící městské infrastruktury je to bohužel málo. Navíc když k tomu ještě přičtete, že vládne jen křehkou většinou a svůj pohled na věc prosazuje silou této křehké většiny, problém je bohužel na světě. Po změně vedení tak vždy ke slovu přicházejí nová řešení a ty stará padají nenávratně v zapomnění. Jsme si toho vědomi, a proto naší ambicí není nic menšího, než se pokusit tuto situaci změnit a prosadit schválení dlouhodobé vize napříč městem, kterou bude prosazovat kdokoli, kdo bude momentálně u “městského kormidla.” Žijeme tu opravdu dlouho na to a máme dost pracovních i osobních zkušeností jak z jiných měst nejen v České republice, ale i v zahraničí, abychom si dostatečně uvědomovali, co chceme nejen pro nás, ale hlavně jak chceme toto město odevzdat v budoucnu naším dětem. Proto jsme připravili vizi našeho města pro rok 2040 a jdeme znovu po 4 letech s kůží na trh.

Městské zdroje jsou samozřejmě omezené a konkrétní priority se mohou v průběhu doby měnit podle toho, jaké budou dostupné možnosti financování nebo aktuální potřeby vás, obyvatel města. To zásadní ale vždy zůstává: vize města jako místa vhodného pro život všech generací. A tuto vizi jsme zhmotnili nejen z našich představ, ale i ze stovek a tisíců rozhovorů s vámi v průběhu let, co tu žijeme, pracujeme či dokonce fungujeme ve strukturách města.

Zda ji uskutečníme, záleží především na tom, zda nám k realizaci této představy dáte mandát – zda nás podzim v komunálních volbácj zvolíte v konkurenci ostatních uskupení naše kandidáty a jimi prezentovaná řešení, a nebo dáte přednost jiným představám a kandidátům. Jediné, co si přejeme, je, abyste se rozhodovali podle činů a konkrétních kroků, ne slibů, a vy vám na oplátku slíbíme, že budeme, s pokorou vaši volbu respektovat, protože VY JSTE MĚSTO.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.