Ne výstavbě bytových domů u jatek!

Proč ne tyto bytové domy ve Staré Boleslavi?

Město Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, kde Stará Boleslav je historické město přímo svázané s kořeny české státnosti. Jako takové se rozvíjelo přirozeným způsobem, a dokonce v době reálného socialismu bylo, až na drobné výjimky, uchráněno neřízené panelové výstavby bytových domů a městských sídlišť. Díky tomu si tato část města zachovala unikátní ráz, kterého si jako obyvatelé vážíme a jsme přesvědčeni, že si zaslouží pozornost a zachování tohoto stavu.

Vážným důvodem pro odmítnutí tohoto developerského projektu označovaného jako „Polyfunkční centrum Proboštská louka“, který koncentruje 123 bytových jednotek na 1 ha (celkem 244 bytových) je fakt, že město nedisponuje vhodnou infrastrukturou pro realizaci tohoto projektu. Ve městě již nyní dramaticky chybí volné kapacity ve školách všech úrovní, chybí kulturní dům, po nárůstu počtu obyvatelů a s ohledem na stav podzemních vod hrozí problémy se zdroji pitné vody, z důvodu vysokého nárůstu obyvatel roste počet aut ve městě a s tím narůstají značné komplikace s dopravou. Ve špatném stavu jsou místní komunikace i chodníky. Ve městě není dostatek praktických lékařů, odborných lékařů i pediatrů. Město v současné době nedisponuje dostatečnou kapacitou čistírny odpadních vod a s ohledem na cenu jejího zkapacitnění může být nad jeho investiční možnosti dostatečnou kapacitu zajistit.

Představený projekt navíc počítá s využitím pozemku p. č. 1842/6 (trvalý travní porost – zeleň), který je ve vlastnictví města Brandýs nad Labem – Stará Boleslav pro umístění minimálně 16 parkovacích míst a zároveň chybí dalších 31 parkovacích míst, za které developer nabízí finanční kompenzaci. Takový nedostatek parkovacích míst při realizaci projektu bude mít za následek přímé zhoršení dopravních podmínek v přilehlých ulicích. Pouze a jen výslovný souhlas města tak umožní realizaci tohoto projektu. 

Projekt, který většinu bytů předpokládá jako malometrážních, vytváří z lokality prakticky jen noclehárnu, nikoli místo pro život. Tyto malometrážní byty jsou sice prezentovány jako bydlení pro seniory, to však není a nemůže být jakkoli garantováno a developer se bude při prodeji ohlížet především na maximalizaci zisku a ne na ubytování seniorů.

Případný souhlas zastupitelstva a souhlasná stanoviska města s tímto projektem by prohloubil nevyřešené problémy města a jeho důsledkem by bylo přímé zhoršení životních podmínek pro všechny obyvatele města.

Developer ve svém projektu uvádí, že v rámci realizace vznikne lékárna, poliklinika, kavárna a případně další služby. Taková možnost je zajisté zajímavá, ovšem z realizace uskutečněných projektů víme, že je to ve většině případů developerských projektů bohužel pouze marketingový trik, který se nestane realitou. Také víme, že aktuálně máme ve Staré Boleslavi 2 lékárny, kavárny prosperují stěží na náměstí a nová poliklinika by měla vzniknout v prostoru dnešní Normy u baziliky Nanebevzetí Panny Marie.

Argument developera, že v tomto místě by mohlo vzniknout nové centrum města této lokality se může zdát na první dojem zajímavý. Jak ovšem může vzniknout centrum města na 1,8 ha, kde navíc podle územního plánu nepokračuje oblast zástavby?

Dne 12. ledna 2021 k tomuto projektu zasedala komise pro strategii a rozvoj města Brandýs nad Labem – Stará Boleslav. Citace usnesení komise „Závěrem komise je v první řadě potřeba zajištění a garance seniorského bydlení v uvedené kapacitě, jasně definované rozdělení komerčních služeb a jejich reálného zprovoznění. Pokud by k tomuto nedošlo, je tu reálná obava z možnosti realizace projektu s 244 bytovými jednotkami, kde jich bude 39% malometrážních, což není v souladu se strategií rozvoje města a nevhodné pro tuto oblast.

Důvody pro podporu místního referenda:

  • Již nyní má naše město plně obsazenou kapacitu mateřských i základních škol. Bezpodmínečně pro již schválené / realizované projekty potřebujeme dvě nové základní školy, na které nemáme nyní ani pozemky, ani prostředky.
  • Projekt není v souladu se strategií rozvoje města a je nevhodný pro tuto oblast.
  • Projekt nepřiměřeně zvýší zátěž místních komunikací v ulicích Mělnická a Okružní, kdy prakticky nahradí dopravu, která byla odkloněna na obchvat.
  • Z urbanistického hlediska zasáhne do unikátního rázu Staré Boleslavi, která je typická zástavbou rodinnými domy.
  • Město již musí omezit překotný rozvoj posledních let a primárně se věnovat budování infrastruktury, která nyní chybí už stávajícím občanům.
  • Na větším území jen přes ulici Mělnická má vzniknout pouhých 27 bytových jednotek oproti zde zamýšleným 244 bytovým jednotkám, což je 10x méně. Tím nepřirozeně zvýší počet obyvatel.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.